Museum

Restaurang Nautical och Ålands sjöfartsmuseum har alltid verkat i samma byggnad och vi har ett bra samarbete. Sällskap, som besöker museet eller som ordnar möten eller föreläsningar i museets nya auditorium, kan beställa önskad traktering av oss. Morgonkaffe kan drickas i museet, lunch eller middag kan ätas hos oss. Vi kan även servera bufféer och middagar i museets utrymmen. Bröllopspar har valt att gifta sig i museet och dricka sin brudskål där. Eller med andra ord – ta kontakt om ni söker en egen kombination av mat och dryck i speciella lokaler. Vi är öppna för era önskemål och redo att föreslå lösningar som passar just er.

Ålands Sjöfartsmuseum

Ålands Nautical Club stiftades 1935 med en uppgift – att grunda ett sjöfartsmuseum på Åland. Föreningen slog på stort. En arkitekt anlitades, Jonas Cedercreutz i Helsingfors, och han ritade en byggnad som invändigt påminner om ett fartyg. Man sparade inte på detaljer. Bland annat alla armaturer designades enkom för museet. I övre våningen inrymdes vår restaurang. Byggnaden stod klar 1949 och museet öppnades 1954. Med åren blev det trångbott och i april 2012 öppnades museet på nytt efter en omfattande om- och tillbyggnad. Efter en bit god mat på Nautical kan vi varmt rekommendera ett besök på  Ålands sjöfartsmuseum med s/v Pommern

Museifartyget Pommern

Pommern, en fyrmastad stålbark, är en värdig symbol för sjöfartsstaden Mariehamn. Fartyget byggdes 1903 i Skottland, gick i tiden för det tyska rederiet F. Laeisz och köptes 1923 av den åländska storredaren Gustaf Erikson. Han kom att äga världens största flotta av seglande handelsfartyg. Pommern gick bland annat på vetetraden mellan Australien och Europa och blev känt som ett välseglande fartyg. 1932 slog hon ett rekord – resan mellan Australien och Köpenhamn tog 75 dygn. 1952 skänkte Gustaf Eriksons arvingar Pommern till Mariehamns stad. Sedan dess är hon en av stadens mest besökta sevärdheter. Pommern är det enda av de stora segelfartygen som bevarats i ursprungligt skick.

Ålands sjöfartsmuseum med s/v Pommern är ett besöksmål för både vuxna och barn. Här finns något för alla, sjöbjörnar liksom landkrabbor. Museet har öppet året runt medan museifartyget Pommern är öppet mellan maj och september.